Opvallend architectuursontwerp”Nieuwe Havenhuis”

Klikken op foto’s voor te vergroten

Het nieuwe havenhuis  van Brits-Iranese architecte, Zaha Hadid,  die plots  overleden is enkele maanden  voor de oplevering van het gebouw, ligt op de grens van het havengebied en kijkt uit over het Kattendijkdok.( Gefotografeerd van  uit het droogdokkenpark.)

Het gebouw werd opgebouwd boven de brandweerkazerne uit 1922 en meteen ook gerestaureerd.Het symboliseert het dynamische,ambitieuze van de Antwerpse haven en is een blikvanger in de Antwerpse skyline.

De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met gebogen boogspriet.De nieuwbouwgevel is  uit staal en bedekt met glazen driehoeken die lichtjes geroteerd staan ten opzichte van elkaar.Daardoor geeft de lichtinval steeds veranderende reflecties.De glazen oppervlakte met zijn facetten wijst naar de facetten in een diamant waardoor een knipoog gegeven wordt naar Antwerpen als centrum van diamantnijverheid.In de peilers waarop het gebouw staat werden in de kokers ,trappen en liften geplaatst. In het gebouw werd 12.000 vierkante meter aan kantoorruimte voorzien en  werken 500 mensen.Van uit het gebouw heeft  men een duizelingswekkend vergezicht over haven en omgeving.

 

24 gedachten over “Opvallend architectuursontwerp”Nieuwe Havenhuis”

  1. Omdat de brandweerkazerne al beschermd erfgoed was en subsidies kreeg voor restauratie en op de juist plek stond bij de haven ,wilde men de kazene een nieuwe bestemming gevenals nieuw havenhuis,waar alle diensten gehuisvestigd zouden worden die met haven verband hielden..Er werd daarom een project uitgeschreven om de verschermde oude brandweerkazerne er te laten inpassen.

   Geliked door 1 persoon

 1. Het is wel iets opvallend dat erboven in staat. Wel eigenlijk zonde. Moet wel van houden. Tegenwoordig willen steeds zulke dingen gaan bouwen. Onderste gebouw is juist heel mooi om te zien. Wel prachtig foto’s van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Eerste indruk is misschien wat gek ,dat vond ik in het begin ook maar als het staat te pronken en schitteren in de zon met al de kleuren die reflecteren ,ga je het met andere ogen bekijken en breng je berwondering op voor schoonheid van deze opmerkelijk gedurfde architectuur.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.