Bloemen in het Zevenbergenbos

Gingen we gisteren naar de verkleuring van de bruine boskikker kijken en nu  toon ik jullie de bloemen en omgeving van het Zevenbergenbos in Ranst.

De bossen worden bloementapijten van witte bosanemoontjes die schitteren als witte sterretjes tegen het groen van het bos of blauw van de lucht.

De bosanemoon is een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers en kan makkelijk herkend worden aan de witte bloemen, die soms roze tot licht paars kleuren. Onder de bloem groeien drie samengestelde bladeren, die op lange stelen staan en diep ingesneden zijn. De bloemen hebben 5-7 bloemdekbladen, die vooral aan de buitenkant ook wat paars-rood aangelopen kunnen zijn. De bloemdekbladen zijn behaard en zijn in feite gekleurde kelkbladen, die door hun kleuring op kroonbladen lijken. Echt kroonbladen ontbreken hier.Bosanemonen bloeien van maart tot en met mei.

In het begin van de bloei steken de meeldraden boven de stempels uit, waardoor deze elkaar niet aanraken. Daarna spreiden de meeldraden zich naar buiten waardoor zowel de helmknopjes als de stempels blootgesteld worden aan bestuivers (bijen en vliegen). Bij uitblijvend insectenbezoek doet de bloem toch aan zelfbestuiving. De éénzadige vruchten zijn zeer klein en worden door den wind verspreid.


Deze overblijvende plant groeit in loofbossen,De bosanemoon groeit enkel op niet te arme grond en vormt vaak uitgestrekte tapijten. De snelle verspreiding van deze soort is te danken aan de dunne ondergrondse wortels. De vrucht is eenzadig.

29 gedachten over “Bloemen in het Zevenbergenbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.