De Gaai is een wat schuwe vogel

Op wandel in het klankenbos kon ik hem spotten. De gaai (Carullus glandarius) betekent letterlijk babbelzieke eikelzoeker.Het is een luidruchtige,bont gekleurde vogel met opvallende witte stuit.Zijn verenkleed is grotendeels grijsbruin met roze tint.Hij heeft een zwarte snorstreep en witte keel en lichtblauwvleugelveld met zwarte bandering en valt tijdens het vliegen op door de witte stuit


In het voorjaar en zomer eet hij insecten,rupsen,kevers en ook kleine,jonge zangvogels.In de herfst vruchten zoals bramen,kersen,noten en lijsterbessen


Je vindt hem in loofbossen vooral van eiken en beuken maar ook in parken en tuinen. Volwassen vogels vallen vaak ten prooi aan sperwers en havikken.


In het najaar verzamelt hij eikels ,met 1 in zijn snavel en tot vier in zijn krop vliegt hij naar zijn territorium waar hij ze in de grond verstopt.Hij verstopt zo’ n 5000 eikels in de grond.  Diegene hij niet terug vindt groeien  vaak uit tot een boom. Hij wordt zo  de grootste bosbouwer.


Wetenswaardigheden:

 • rotzak,smeerlap of stinkerd(dialectnamen)
 • Zijn blauwe veertjes worden gebruikt bij vliegvissen
 • in het najaar  begraven ze tot 5000 eikels.(informatie natuurpunt)

41 gedachten over “De Gaai is een wat schuwe vogel

 1. Rotzak… smeerlap… erg vleiend zijn de dialectnamen niet. Ik vind het een prachtige vogel om te zien. De naam die ik geleerd heb en die volgens mij in Nederland gebruikelijk is is: Vlaamse gaai. Gebruiken ze bij jullie ook het voorvoegsel ‘Vlaamse” als het dier wordt benoemd?

  Geliked door 1 persoon

   1. ja ik dacht ook niet dat jij de uitvinder was 🙂
    zo kent elke streek weer andere namen
    ja het zijn luidruchtige mooie vogels , maar nog best moeilijk op de foto te krijgen vind ik 🙂

    Geliked door 1 persoon

   1. Het voelt een beetje aan alsof “Vlaams” een vies woord geworden is… gelukkig is het nog steeds “Jan van Gent” en niet “Jan”….

    Geliked door 2 people

 2. Wij zijn zo’n 35 jaar geleden hier in het tuindorp (wijk in Rotterdam-Zuid) komen wonen en zagen meteen al vaak van die vogels in de tuin opduiken.. had zo’n gaai nog nooit gezien en stond er verbaasd over. Maar er zitten er nog steeds.. soms met meerdere tegelijk op onze schutting.. echt gaaf. Vind het een hele mooie vogel.

  Geliked door 1 persoon

   1. zo zit er in het park bij ons een reiger, ik ben al meermaals gaan proberen dat beest te fotograferen, steeds is hij me voor en vliegt weg :-s

    Geliked door 1 persoon

   1. Ja het geldt voor alle landen al blijven veel mensen hem Vlaamse gaai noemen.Schijnt door Nederlanse vogelbescherming gekomen te zijn ,die verschillende namen veranderde zonder overleg.Zo zou roodborstje nu roodborst noemen en Vlaamse gaai”gaai”.Ik zoek het artikel op en stuur je als ik het terug vind de link.

    Geliked door 1 persoon

 3. Het is inderdaad een wat schuwe vogel maar wat kan dat kreng krijsen zeg!!!! Ik zie ze ook wel en dan zijn ze alweer weg eer je je camera kan richten maar soms heb je geluk 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.