Ontdekt bij valavond

Het is vroeg donker maar als je er dan op uittrekt mag je overtuigd zijn van vreemde ontmoetingen.Een pillicht mee en dan zijn ze daar…de nachtvlinders maar meestal noemt men ze motten.

Er zitten anders prachtige exemplaren tussen.Ik stel je de gepluimde spanner voor.

Het is een nachtactieve nachtvlinder die vliegt van september tot eind november. Hij is algemeen verspreid over België en Nederland en niet bedreigd.Zijn waardplant is de eik

De mannetjes hebben een oranje kleur,de vrouwtjes zijn  meer bruinig. In de dierenwereld zijn de mannetjes het mooist.Het mannetje bezit brede geveerde antennen die je hier heel goed kan zien en die  aan de zijkant uitsteken . Aan de achterkant van de kop lijkt hij een soort pelsje te dragen. Hij kan zijn antennes neerleggen.

 

Ze overleven de winter als eitje.

 

 

33 gedachten over “Ontdekt bij valavond

 1. De mot staat er schitterend op.
  Wij zaten deze zomer vergeven van de motten tussen en op de kussens van het tuinmeubilair op het terras. De katten waren er dol op. We waren ongerust omdat ze er zoveel aten. Ze zijn toen beide ook heel ziek geweest. Was het van het eten van motten? Geen idee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Katten spelen graag met motten hun jachtsysteem wordt bij die vliegende beestjes geactiveerd Meestal is het ongevaarlijk maar als ze er te veel van zouden opeten kunnen ze gaan braken.De rede daarvoor is dat mensen insecten behandelen met giftige insecticiden en die zijn niet onschuldig. De buxusmot is daar het beste voorbeeld van.De laatste jaren is er een grote mezensterfte .Onderzoek heeft uitgewezen dat door het eten van die mot die het gif opnam de mezen masaal zijn gestorven

   Like

   1. Nu je het zegt. Mijn katten moesten zoveel braken dat ze moesten ingespoten worden tegen misselijkheid en dan ook nog pilletjes ertegen. Gelukkig is het overgegaan, maar ik begon al te wanhopen. Het heeft meer dan anderhalve week geduurd en dat is lang voor die beestjes. Voortaan let ik op met motten op het terras in de zomer.

    Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn er nog meer zulke ontmoetingen mogelijk..Zo kan je als je oplet ook egels bij valavond ontdekken.Mijn dochter krijgt elke avond bezoek van een egelfamilie in de tuin die zich te goed doen aan kattenbrokken.

   Like

  1. Ik probeer altijd de maximum uit mijn wandelingen te halen ook als het donker wordt en heb er 2x plezier van.Eerst de wandeling en dan onbekende dingen opzoeken zodat ik ze als ik ze nog eens tegen kom dadelijk kan plaatsen

   Geliked door 1 persoon

 2. In onze omgeving zijn er tamelijk wat mensen die de motten bestuderen én tellen. Daarom hangen ze lakens op aan een frame, die lakens worden verlicht door grote lichtbakken. Dit trekt de insecten aan. Ze gebruiken lakens om de insecten niet te beschadigen. Deze waarnemingen noemt men hier ‘lichten’. Zo kunnen ze determineren, metingen doen, enz. Door op vaste tijdstippen hetzelfde te doen, kunnen ze redelijk accurate statistieken opstellen. Boeiend hoor !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.