Plots opgedoken in eigen tuin

Al die nattigheid houdt me binnen door de kwetsuur aan mijn schouder die een gevolg is van een valpartij in januari en waaraan men me niet wou opereren wegens te oud.Ik moet dus extra opletten dat ik nu niet zou uitschuiven..Toen ik vandaag in de tuin liep om even wat te halen,zag ik in een verloren hoekje van de tuin de volgende 5 paddenstoelen staan. Al te gek toch.

Hier stonden plots 5  gekraagde aardsterren terwijl ik er vorige week  in het bos   naar op zoek was gegaan.Het zijn opruimers waarvan de sporen  in het vruchtenlichaam zitten en bij rijpheid springt de buitenlaag open en krullen de slippen zich stervormig op.De sporen zitten in het midden van de ster en worden door een gewimperd gaatje naar buiten geschoten. Ze groeien opvoedselrijke plekken en ruige hoeken ,ook in de tuin.Het zijn saprofyten.De vruchtlichamen  blijven zes maand herkenbaar.Ze drogen op en worden niet door dieren gegeten(info natuurpunt)

Het lijkt wel een versierde kerstboom met sterretjes maar is de gele stekelkorstzwam(Hier ben ik echter niet 100% zeker van)

Plots stond er ook een massa zwammen zwart als de nacht.Het zijn houtknotszwammen of ook  wel dodemansvinger ,of dodemanshand genoemd.

De houtknotszwam is een rechtopstaande, knotsvormige schimmel,  vruchtlichaam  kan  tot 8 cm lang worden  en tot 3 cm breed zijn. Door de donkere kleur en de wratachtige structuur lijkt het een beetje op verbrand hout. De soortnaam van de schimmel is polymorpha, dit betekent meerdere vormen. Deze naam heeft hij te danken aan het feit dat de  vele afwijkende vormen kunnen hebben. Vaak groeit de zwam met meerdere vertakkingen en heeft hierdoor de bijnaam dodemansvingers gekregen Hij groeit aan de voet van rottende bomen(info Wikipedia)

Ook een massa  geweizwammetjes.Al die soorten in een hoek van de tuin op plekje van 1.5m breed

Wat mijn schouder betreft:ben voor een 2 de opinie geweest op aanraden van mijn reumatoloog en de kogel is door de kerk. Een specialist in Mechelen zal me opereren aan mijn afgescheurde pezen aan de schouder op 9 december en garandeert me dat alles in orde zal komen. Ik mag alleen echt niets doen tot 6 weken na de operatie. Hoe ik dat zal oplossen ben ik nu aan ‘ t uitzoeken.

51 gedachten over “Plots opgedoken in eigen tuin

  1. Volgens de specialist komt het in orde en dan moet men vertrouwen hebben.Dat ik niets of niets zal mogen en kunnen doen is pech want is mijn rechterschouder en arm. Ook lange revalidatie .Daar ik alleen ben geeft het nog meer problemen.Ik zit nooit stil en daarom is het dat wat me problematisch lijkt. Bedankt om even aan me te denken.

   Like

 1. mogg Marylou
  schoonheden daar bij je in de tuin
  als of ze wisten dat je hen zocht in het bos , en niet vond 🙂
  ben blij voor je dat men toch wil opereren en zelfs garanderen
  oplossing voor die 6 weken vind je ook wel , toch
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Ai, dat zal niet meevallen om zes weken niks te doen… Misschien valt het nog mee? Mijn broer kreeg een volledige nieuwe schouderkop en na een week kon hij al met zijn arm zwaaien en zwieren. Hij moest er veel mee bewegen. Maar goed, alle gevallen zijn anders… Ik duim voor het beste.
  Wat een veelvoud aan zwammen in je tuin! Die dodemansvingers lijken net echt. Brrr…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik mag helemaal niets doen want de afgescheurde pezen worden terug gehecht en vastgezet in de schouder mag verband ook zes weken niet uitdoen.Alleen voor te douchen en dan moet de verpleegster het terug aandoen.mag ook niet uit om te slapen.Heb al geoefend om mijn tanden te poetsen met linker arm en heb een piepklein fototoestelletje gekocht waar ik hoop af en toe eens een fotootje mee te kunnen nemen.Probeer ook met linker hand iets op de computer te doen maar dat is echt lachwekkend en duurt en duurt.Misschien kan ik na 6 weken ook alles links doen Haha

   Like

 3. Wauw Marylou!!! Die tuin van jou is van onschatbare waarde als ik al deze zwammen en aardsterren zie! menigeen zou daar echt wel jaloers op zijn (en ik ook hihi……) Doe je voorzichtig met die schouder!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.