De pluimspinner een prachtige nachtvlinder

In de Ardennen ga ik bij het vallen van de avond kijken of er ergens nachtvlinders te vinden zijn bij verlichting of op bomen.Een zaklamp helpt me om ze te kunnen fotograferen. Bekijk hier onder de sterk geveerde antennes van het mannetje.

Ik heb zeven verschillende soorten kunnen fotograferen waaronder de “Pluimspinner” een zeer zeldzame schoonheid bij ons in Nederland of België. Je treft ze alleen in Limburg aan en in de streek van Namen. Deze nachtvlinder staat op de rode lijst.Ze behoren bij de tandvlinders en zijn nachtactief

Pluimspinner

 

Hun grondkleur gaat van bruinachtig tot roestbruin met een licht getande donkere dwarslijn. Ze vliegen van oktober tot eind november met één generatie

Het mannetje is prachtig met zijn donsachtige uitzicht en  zeer sterk geveerde antennes.Bij het vrouwtje zijn de antennes draadvormig.

We vinden  ze alleen in Limburg en in de wijd verpreide streek rond Namen,dat heeft wat te maken omdat ze houden van kalkrijke bodems.Hun waardplant is de esdoorn waar de eitjes worden afgezet op de kale takken in de omgving van een knop.Ze overwinteren daar als ei.

In het Duits noemt men ze” Zackeneule” in het Engels” Plumed Prominent”

30 gedachten over “De pluimspinner een prachtige nachtvlinder

  1. Ik was blijkbaar op de juiste plek zonder het te weten.Deze nachtvlinder houdt van kalksteen en in de omgeving zijn veel karstverschijnselen en daar voelen ze zich thuis.Bij ons alleen in Limburg te vinden en rond de streek van Namen Ik verbleef in Ave et auffe,Han-sur-Lesse en Rochefort.

   Like

  1. Je gaat af op straatverlichting of lichtpunten rond gebouwen ,op campings of verlichte uithangborden..Er zitten er altijd,als het niet vriest. Niet diegene die je wil..Wie er op afkomt wordt bepaald door de omgeving, zoals bomen ,klimop,kruiden planten,rijpe bananen enz..De zaklamp dient om bij te lichten en er degelijke foto’s te kunnen van te maken Lies.Ik ben op de camping gaan kijken naar lichtpunten en heb zo op 1 punt 7 verschillende soorten kunnen fotograferen.Natuurverenigingen zetten een lichtval en zijn altijd benieuwd wat ze zullen zien.Sommingen zetten fermoonvallen ,of smeren zoete mengsels op bomen waar nachtvlinders op af komen. Neem thuis de proef maar eens .laat buitenverlichting branden en ga nadat het donker is maar eens kijken.Ze zal verwonderd zijn wat je er allemaal ziet. In tuinen,straten, parken en natuur waar lichtpunten zijn zie je ze want ze komen af op verlichting.

   Like

  1. Had 7 verschillende nachtvlinders gefotografeerd maar deze was volgens mij de mooiste en meest zeldzame(wat ik ook maar ontdekte toen ik op zoek was naar zijn naam. Had geluk dat er een mannelijk exemplaar bij zat zodat jullie de speciaal geveerde antennes konden bekijken

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.