Wie is Suske Wiet?

Ik Zag en hoorde toen ik in de tuin aan’t werken was een vink(Fringilla Coelebs) Het is een zangvogel die veel in tuinen voorkomt waar bomen staan en op akkers en in beukenbossen want hij is verzot op beukennootjes.

Uitzicht van de vink

 • Je kan hem herkennen aan zijn blauwgrijs petje dat doorloopt tot in de nek
 • Hij heeft roestbruine wangen en borst
 • Op de vleugels ziet men witte strepen
 • De zwarte staart heeft aan de zijkant een witte streep wat vooral opvalt als hij vliegt.
 • De vrouwtjes zijn niet zo uitbundig gekleurd en mevrouwtje vink lijkt meer op een mus

Voedsel

In het broedseizoen eet hij insecten en in winter en herfst zaden van grassen ,bomen ,beukennootjes bladknoppen en zaden van bloemen..

Wetenwaardigheden

Vinken hebben meestal maar 1 partner en een koppeltje blijft jaren samen.Het vrouwtje zort voor nest,uibroeden eierenen meestal ook voor de voederbeurten

Waarvan komt de volksnaam Suske Wiet?

De zang eindigt meestal op” Suske Wiet” vandaar de volksnaam

30 gedachten over “Wie is Suske Wiet?

  1. Ja die tijd stonden ze wedstrijden te houden in straten, de één naast de ander in lange rijen naast elkaar met hun vink in een klein kotje .Deze sport staat op de lijst van erfgoed.Ze hadden een stok bij zich waar een streepje opgezet werd telkens er suske wiet weerklonk.

   Like

   1. Bah, dat wist ik niet van die oogjes, wat vreselijk. Ik weet dat ze in een geblindeerd kooitje zaten; dat op zich is al heel wreed eigenlijk. Zo gevangen… en dat voor een vogel…

    Like

 1. mogge Marlou
  het zijn schitterende vogeltjes , gelukkig hier ook regelmatig te zien
  ik heb gelijk ff dat vinkenzetters opgezocht , had er niet eerder van gehoord
  ik zag je wandelen bij de foto’s , ja de lammeren en bloembollen zijn er nu weer , maar er van genieten zoals toen zit er niet in

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was een sport waarin soms praktijken gebeurden die het daglicht niet mochten zien ,natuurlijk niet door iedereen maar dit, alleen maar om winnaar te worden met een vogel die het meeste ,en mooiste zong binnen een bepaalde tijd.

   Geliked door 1 persoon

  1. Een 20 jaar geleden werden wedstijden gehouden in straten waar mensen met hun kotje stonden waarin een vink zat.Er werd telkens een streepje gezet op een stok na elke liedje van de vink.Zo werd na een bepaalde tijd besloten wie de kampioen was.
   Er waren ook dingen die niet te begrijpen waren zoals het uitsteken of dichtbranden van de oogjes dat nadien bij wet verboden werd

   Like

 2. Dat van die oogjes uitsteken of dichtbranden gebeurde gelukkig niet overal en werd op een bepaald moment bij wet verboden.Maar het bestond wel Joke.Ik heb de info gelezen bij natuurpunt. onder vink. Heb het nu gecontroleerd op Wikipedia en daar staat het ook vermeld..Gelukkig deed niet iedereen dat.Bedankt ook voor de info dat er nog altijd vinkenzettingen doorgaan.Dat wist ik niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.