De roep van de fazantenhaan

In deze periode van het jaar hoort men op wandelingen langs bos en akkers de baltsroep van de Fazantenhaan.Eén keer gehoord, herken je hem voor heel je leven.Door zijn geroep verraadt hij zich en kan je luisteren uit welke richting het komt en de fazant ontdekken.

Fazantenhaan (Phasianus colchicus )

Het is een hoenderachtige,kleurrijke vogel met lange speervormige staart en stevige poten en gebogen snavel.Mooie roodbruine borst en bruingrijze, erg lange staart.Tussen zijn groenblauw gekleurde hals en borst zien we vaak een witte ring.De hals heeft ook een oorpluim en rode lel rond het oog.Hij heeft stevige afgeronde vleugels.

Het vrouwtje is minder opvallend met haar licht- tot donkerbruin verenkleed met zwarte vlekken en nog lange maar kleinere staart dan de haan.Haar onopvallende kleuren bieden camouflage bij broeden.

Voeding bestaat voor 95 % uit planten en 5% uit insecten.

 

De Fazant is dagactief en een halfbos en halfakkervogel, die vliegend 60km per uur kan halen en zowel in droge als moerassige gebieden kan aan getroffen worden .Als er onraad is vliegen ze op, gaan snel op de loop of drukken zich tegen de grond om zo weinig mogelijk op te vallen maar daardoor sterven veel fazanten onder landbouwmachines.

De fazantenhaan is polygaam en in de baltsperiode (rond maart-april ) doet hij dansjes en schijngevechten om vrouwtjes te bekoren want hij tracht er zoveel mogelijk te bevruchten.De paartijd begint in april en duurt tot eind mei/juni. Een legsel bestaat uit 10 tot 15 eieren.Het broeden duurt 24 dagen en de fazantenhaan helpt in heel die tijd met niets. Vanaf het broeden vertrekt hij en gaat alleen leven.

  • De Romeinen hebben de vogel in Europa verspreid want ze waardeerde het vlees van de vogel.
  • Fazanten zijn standvogels.
  • Ze durven ook wel eens een hagedis of muisje eten
  • .Fazanten nemen een zand-of stofbad om zich van insecten te ontdoen.
  • Hun roep klinkt als kok-ok-ok

 

31 gedachten over “De roep van de fazantenhaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.